پیش بینی مدول تغییرشکل توده سنگ مبتنی بر روش های تحلیلی و عددی - محمد عبادی; سعید کریمی نسب; حسین جلالی فر (نشریه مهندسی معدن, 2012)
تعیین مدول تغییر شکل توده‌ سنگ یکی از ملزومات اساسی در انجام پروژه‌های مختلف، بویژه پروژه‌های عمرانی است. برای تعیین مدول تغییر شکل می‌توان از روش‌های اندازه‌گیری‌ برجا همچون روش‌های دیلاتومتر، بارگذاری صفحه‌ای و جک تخت استفاده کرد. از طرف دیگر این روش‌ها بسیار وقت‌گیر و پرهزینه هستند. یکی دیگر از راه‌های پیش‌بینی مدول تغییر شکل توده‌ سنگ، استفاده از روش‌های تحلیلی است. با استفاده از این روش‌ها می‌توان به ارزیابی عوامل مؤثر بر تعیین مدول پرداخت. مبنای روش‌های تحلیلی بر اساس مجموع جابجایی ناشی از جابجایی ماده سنگ و جابجایی درزه‌ها است که در نهایت مدول توده‌ سنگ را تشکیل می‌دهند. در روش‌های تحلیلی ارائه شده فشار جانبی در روابط دیده نشده است؛ بنابراین در این تحقِق  به بررسی تأثیر فشار جانبی با استفاده از روش‌های تحلیلی در مقدار مدول توده ‌سنگ پرداخته شده است. برای ارزیابی و کنترل روابط تحلیلی و محاسبه قابلیت اطمینان این روش‌ها، از آزمایش‌های انجام شده در این زمینه استفاده شده است. همچنین نتایج حاصل از روش‌های تحلیلی با روش‌های عددی مقایسه شده است. با توجه به مقایسه نتایج حاصل از روش‌های تحلیلی با آزمایش‌های انجام شده و همچنین مدل‌سازی عددی، قابلیت اطمینان روش‌های عددی برای مقایسه با روش‌های تحلیلی مشخص شد. در نهایت مقایسه نتایج مدل‌سازی عددی و رابطه تعمیم یافته حاصل از روش‌های تحلیلی، همبستگی بالایی را نشان داد.