Å bli familieterapeut: En kvalitativ studie av videoveiledning i familieterapiutdanning - Rune Zahl-Olsen; Odd Kenneth Hillesund; Ottar Ness; Frank Oterholt (Uniped, 2022)
Studenter som utdanner seg til familieterapeuter, skal tilegne seg kunnskap om aktuelle teorier og metodiske tilnærminger. De skal tilegne seg ferdigheter og utvikle et reflektert forhold til egne verdier og holdninger og hvilken betydning dette har i arbeid med mennesker. Veiledning av familieterapistudentenes kliniske arbeid i utdanningen er en viktig faktor for at studentene skal oppnå læringsutbyttet og kunne reflektere over sin personlige og sin profesjonelle utvikling. I denne kvalitative studien ble ni familieterapistudenter intervjuet i fokusgrupper for å reflektere over hvilke erfaringer de hadde med videoveiledning i sine lærings- og utviklingsprosesser. Datamaterialet ble analysert gjennom systematisk tekstkondensering. Studien viser at studentene gjennom videoveiledning fikk anledning til å se og høre rollen spilt i reelle settinger i samtaler med familier som sliter. Det gjorde at de fikk anledning til å få en bred oppfatning av rollen som familieterapeut og var til hjelp i deres læringsprosess mot å bli familieterapeut.