SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN BİREYLERİN SABİT ORTODONTİK TEDAVİLERİ SIRASINDAKİ İNTERLÖKİN-1ß VE PROSTAGLANDİN E2 SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Özer Alkan; Yeşim Kaya; Eylem Ayhan Alkan; Naslı Zeynep Alpaslan Yaylı; Sıddık Keskin (European Annals of Dental Sciences, 2016)
Amaç: Bu araştırmada sigara içen ve içmeyen sabit ortodontik tedavi gören bireylerin dişeti oluğu sıvısındaki DOS kemik rezorpsiyonunu gösteren belirteçlerden prostaglandin E2 PGE2 ve interlökin-1ß IL-1ß seviyelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır Materyal-Metod: Araştırmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’na tedavi amacıyla başvuran farklı dişsel maloklüzyona sahip sigara içen 15 yaş ortalaması: 21,07 ± 5,934 yıl ve sigara içmeyen 15 yaş ortalaması: 18,53 ± 3,662 yıl olmak üzere toplam 30 birey dahil edilmiştir. Bireylerin periodontal durumları periodontal sondla plak indeks, gingival indeks, sondlamada kanama ve cep derinliği ölçümleri yapılarak değerlendirilmiştir. Ortodontik braket uygulamasını takiben 0.12, 0.14 ve 0.16 Ni-ti ark telleri ile seviyeleme aşaması tamamlanmıştır. 16x22 çelik ark tellerinin kullanıldığı aşamada DOS örnekleri üst keser dişlerin distal bölgelerinden periopaper kullanılarak toplanmıştır. DOS’daki IL-1β ve PGE2 seviyelerinin incelenmesinde ise ELISA yönteminden faydalanılmıştır. Bulgular: Sigara içen bireylerdeki gingival indeks ve sondlamada kanama parametrelerinin içmeyenlere göre daha düşük, cep derinliği’nin ise daha yüksek olduğu saptanmıştır. Her iki grup arasındaki farkın istatistik olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. IL-1ß total ve konsantrasyon, PGE2 total ve konsantrasyon seviyelerinin sigara içen bireylerde içmeyen bireylere oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Ancak iki grup arasındaki fark istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçlarına göre sigara içen ve içmeyen gruplar arasında ortodontik tedavi sırasındaki DOS sitokin seviyelerinde istatistik olarak anlamlı bir fark çıkmamıştır. Konu ile ilgili daha fazla sayıda bireyi kapsayan ve farklı kuvvetlerin uygulandığı ortodontik tedavi aşamalarındaki DOS sitokin seviyelerinin incelendiği gelecek çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.