Політична криза в Республіці Болгарія та можливість її врегулювання - Віра Бурдяк; Тетяна Федорчак (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Мета статті полягає у дослідженні результатів парламентських виборів, їх впливу на формування інститутів влади та можливість виходу Республіки Болгарія з тривалої політичної кризи. Автори проаналізували варіанти дій та взаємовідносин політичних сил у парламенті, можливі моделі формування коаліційної більшості у Народних зборах Болгарії та їх ставлення до допомоги Україні у повномасштабній війні з Російською Федерацією. Зроблено висновки, що ситуація в РБ негативно впливає на розвиток країни, гальмує його, викликає серйозне занепокоєння серед стратегічних партнерів з Європейського Союзу та НАТО, які в умовах надзвичайно напруженої та складної міжнародної ситуації потребують ясності щодо позиції Болгарії в ключових європейських рішеннях. Процеси, які відбуваються в Республіці Болгарія, вказують на відсутність стабільності, бачення перспективи, експертності та далекоглядності у прийнятті політичних рішень щодо нагальних зовнішніх і внутрішніх проблем. Від того, як швидко після виборів болгарські політичні актори зможуть сформувати основні політичні інститути залежить чи буде прийнято бюджет держави на наступний рік, чи подолає вона затяжну політичну кризу. Не виключена можливість, що болгарське суспільство найближчим часом очікують нові дострокові вибори.