Türk Toplumunun Tüketim Toplumuna Dönüşümünde Reklamcılığın Rolü - Şahinde YAVUZ (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2013)
Tüketim toplumunun gelişimi, kitlesel üretimdeki gelişmenin kaçınılmaz bir sonucudur. Çünkü üretim sistemini ayakta tutan, kitlesel olarak üretilen malların kitlelerce tüketilmesidir. Amerika’da, üretilen ürünlerin tüketilmesi kaygısı, reklamın gelişimine giden yolu açmıştır. Kitlesel yayın yapan medya araçlarının keşfi ve ulaşımın genişlemesi, reklamın günümüzdeki biçimini almasını sağlayan etkenler arasında başlıcalarıdır.  Reklamcılık, tüketim aracılığı ile modernlik arasında bağ kurmuş, mal satışının yanı sıra, kent yaşantısında insanlara kimliklerine ilişkin gerilimi çözmede de yardımcı olmuştur. Kapitalizmin kültürel çerçevesi kurmak, reklamcılara yüklenen en önemli görevlerden biri olmuştur. Bu makalede, tüketim ve reklam olgusu tarihsel bir izlek üzerinden Amerika örneğiyle incelenmiş ve bu bilgiler ışığında, Türkiye’de tüketim toplumunun ortaya çıkış sürecinde, reklamların oynadığı rol araştırılmıştır.