Çok Duvarlı Karbon Nanotüp Takviyeli Düzenli/ Düzensiz Şekilli Ti-6Al-4V Kompozitlerin Aşınma Davranışlarının İncelenmesi - Efecan Karaman; İsmail Topcu (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Bu çalışmada toz metalurjisindeyaygın olarak kullanılmakta olan mekanik alaşımlama yöntemi ile düzenli vedüzensiz şekilli Ti-6Al-4V tozlara farklı oranlarda ilave edilen çok duvarlıkarbon nanotüp (ÇDKNT) tozlarının, farklı üretim şartları ve sinterlemeortamında üretilmesinin mikroyapı, yoğunluk ve aşınma davranışları incelenmiştir.Mekanik olarak karıştırılan kompozit tozlar, tek eksenli pres yardımı ile 100MPa basınç altında sıkıştırılarak, silindirik kompozit numuneler eldeedilmiştir. Elde edilen silindirik numuneler, 1200°C'de 120 dakika süre (10-3mbar) vakum ve Argon (Ar) ortamında sinterlenmiştir. Üretilmiş olankompozitlerin aşınma davranışları, pin-on-disk aşınma test cihazı kullanılarakincelenmiştir. Uygun koşullar altında çok duvarlı karbon nanotüp takviyeli kompozitmalzemelerin aşınma oranları sırasıyla aynı mesafede (mm3/Nm), takviyesizTi-6Al-4V’de 9.10-8, 5.10-8, 3.10-9, 3.10-8,2.10-8, 1,87.10-8 azaldığı görülmüştür. Geliştirilenaşınma özelliklerine ilave olarak, ÇDKNT oranlarının detaylandırılması ileilgili çalışmalar yürütülmüştür. Aşınma test sonuçları, üretilmiş olan kompozitmalzemeden Ti-6Al-4V aşınma modlarına geçişin pozitif ilerleme gösterdiğitespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada, aşınma direncinin, direkt hacimceilave edilen % v/v ÇDKNT oranına göre aynı ağırlıkta (Nm/mm3)sırasıyla, takviyesiz Ti-6Al-4V’de 1.107, 1,8.107, 2,7.107,2,82.107, 3,35.107, 5,4.107 azaldığıgörülmüştür. Artan takviye ÇDKNT oranı ile birlikte aşınma özelliklerininiyileştiği sonucu elde edilmiştir.