Hvordan skrive historien til et kommunistisk parti?<subtitle>Norges Kommunistiske Parti 1923–2023: Forskningsstatus og forklaringsmodeller</subtitle> - Ole Martin Rønning (Arbeiderhistorie, 2023)
I 2023 er det hundre år siden Norges Kommunistiske Parti (NKP) ble stiftet. Det finnes mye litteratur som tematiserer trekk ved partiets virksomhet og historie i løpet av disse hundre årene. En god del er også forskningsbasert. Denne historiografiske artikkelen går igjennom eksisterende forskningslitteratur om NKP. Formålet er å knytte forskningen sammen med ulike overordnede tolknings- og forklaringsmodeller anvendt på Moskva-kommunistiske partier og plassere litteraturen om NKP inn i en generell utvikling av trender innenfor historiefaget. Spesielt behandles det som er skrevet om NKP under andre verdenskrig og den interne partikonflikten i 1949–50. Avslutningsvis utdypes behovet for et helhetlig perspektiv i studiet av kommunistpartier, der både nasjonale og internasjonale aspekter er integrert. I tillegg antydes det hvordan et slikt perspektiv kan operasjonaliseres i en framtidig analyse av NKPs historie.