„Jesteśmy straconym pokoleniem”. Wspólnoty Żydów birobidżańskich w Izraelu: relacja z badań terenowych (lipiec 2012 r.) - Maria Makarova (Adeptus, 2013)
“We are the lost generation”. Communities of Birobidzhan Jews in Israel: field research report (July 2012)