BİR İLAHİYAT BİLİM DALI OLARAK TÜRK-İSLÂM EDEBİYATI - Mehmet Şamil Baş (İslami İlimler Dergisi, 2019)
Bumakale, ilahiyat disiplini altında bir bilim dalı olan Türk-İslâm Edebiyatınıbütüncül bir yaklaşım göstererek ana hatlarıyla ortaya koymaktadır. Bu bağlamdamakale, öncelikle Türk-İslâm Edebiyatı biliminin tanımını yapmayı, yetmişyıllık tarihsel sürecini özetlemeyi, diğer bilim dallarıyla olan bağına ve ilişkisinedeğinmeyi, alanın müfredat açısından genel muhtevasını belirtmeyi, alanaraştırmacıları için öne çıkan genel problemleri sıralamayı, üstelendiği görevleriaçıklamayı, kullandığı yöntemleri tespit etmeyi hedefleyerek lisans öğrencilerininistifade ettiği ders kitaplarının ve lisansüstü eğitimleri için ana kaynaklarınhangileri olduğuna dair okuma listesi sunmayı hedeflemektedir. Sonuç kısmında alanaait problemlere dair çözüm önerilerinin sunulduğu bu makale, bir ilahiyat bilimdalı olarak Türk-İslâm Edebiyatı bilimine katkı sunmayı ve onu genel kapsamıylatanıtmayı hedeflemektedir.