Morfologie dětské nohy Child's foot morphology - Jarmila Riegerová; Miroslava Přidalová (Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Gymnica, 2005)
Studie vypovídá o morfologii nohy jako bazálním článku podpůrně-pohybového systému, jehož stav a funkce ovlivňuje vyšší etáže a psychiku člověka. Morfologie nohy byla sledována u 263 chlapců a 248 dívek předškolního a mladšího školního věku. Děti byly považovány za asymptomaticky zdravé, byly rozděleny dle pohlaví a dle věku. Otisky nohou byly sejmuty plantografickou metodou jako statický plantogram a zpracovány softwarem "Noha". Stav podélné nožní klenby odpovídal vývojové fázi, jevil se jako uspokojivý, v nejvyšší frekvenci byla determinována normální noha II. stupně. Výskyt ploché a vysoké nohy neznamenal zásadní problém u těchto věkových kategorií. Ve vysoké četnosti se u obou pohlaví a ve všech věkových kategoriích vyskytovaly deformace palce a malíku, které řadíme k deformacím předonoží. Průměrné hodnoty úhlu palce ve smyslu varozity i valgozity a průměrné hodnoty úhlu malíku se jevily jako relativně vysoké. U chlapců dosahovaly hodnoty úhlu valgózního rozmezí, 2,6–7,9°, u dívek 4,3–8,1°. Průměrné hodnoty varózního vyosení byly vyšší. Úhel malíku se pohyboval u chlapců v rozmezí hodnot 15,4° až 20,4°, u dívek 14,4° až 18,6°. Maximální hodnoty vyosení byly překvapující. V nejvyšší frekvenci se vyskytoval typ egyptské nohy, který se jeví z hlediska rozložení vertikální síly jako nejoptimálnější. Široká noha, jako méně optimální typ, se téměř nevyskytovala. Hodnocení podélné nožní klenby odpovídalo jednotlivým fázím ontogeneze. Stav se jevil jako relativně uspokojivý. Analýza morfologických parametrů předonoží prokázala vysoký frekvenční výskyt deformací laterálního a mediálního paprsku. The study describes the foot morphology as a basal element of supporting-movement system. Foot morphology was observed in 263 boys and 248 girls of pre-school and primary school age. Longitudinal foot vault was evaluated by Plantographic method by index method and processed by "Foot" software; the big toe and little toe axis in the sense of valgozity and varozity, the size of foot angle. Statistically significant differences were evaluated by means of Wilcoxon, Mann-Whitney tests, Scheffe test and chí-quadrate test (Statistica, vers. 6). The state of longitudinal foot vault appeared as relatively satisfactory. The normal foot of I. and II. degree was determined with highest frequency. The occurrence of flat foot and high foot did not signify any principal problem in these age categories. The deformation of big toe and little toe occurred in high frequency in both genders and in all age categories. In boys the valgoze angle reached the range 2.6–7.9°, in girls 4.3–8.1°. The average values of big toe varozity were higher. Little toe angle (valgozity) in the group of boys reached the range of values 15.4° to 20.4°, in girls 14.4° to 18.6°. At the end we can evaluate the longitudinal foot vault in child's age categories as corresponding with the ontogenesis phase. The analysis of morphological parameters in the area of anterior part of foot proved the deformations in medial and lateral foot rays in high frequency. The foot angle in posterior part of the foot responds the reference values of established age categories.