Siyamemazin, Blonanserin ve Nemonaprid'in Farelerde Vas Deferens Kasılmaları Üzerine Etkileri - Güner Ulak; Bekir Faruk Erden; Firuzan Akar; Şeyma Nur Başarır Bozkurt; Rümeysa Keleş; Mehmet Emin Büyükokuroğlu; Pelin Tanyeri; Mehmet Hanifi Tanyeri; Oguz Mutlu (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
Öz: Amaçlar: Antipsikotik ilaçların yaygın olarak cinsel işlev bozukluğu ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ancak atipik antipsikotik ilaçların bu etkilerine ilişkin çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, fare vas deferensinin serotonin (5-HT), noradrenalin (NA), adenozin trifosfat (ATP) ve potasyum klorür (KCl) ile indüklenen kasılmaları üzerine siyamemazin, blonanserin ve nemonaprid'in etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada erkek kendi içinde yetiştirilmiş fareler kullanılmıştır. Fareler rastgele deney gruplarına (n=7) şu şekilde ayrıldı: salin; siyamemazin 0,25 mg/kg; siyamemazin 0,50 mg/kg; blonanserin 0,5 mg / kg; blonanserin 1 mg/kg; nemonaprid 0,5 mg / kg; nemonaprid 1 mg / kg. Farelere, 21 gün boyunca ilaçlar intraperitoneal olarak uygulandı. 21 gün boyunca %0.9 salin alan fareler kontrol grubunu oluşturdu. 21 günlük tedaviden sonra, ilaçların etkileri, fare vas deferensinin epididimal ve prostatik bölümlerine 5-HT, NA, ATP ve KCl'nin neden olduğu kasılma tepkileri araştırıldı. Bulgular: Siyamemazin ve blonanserin ile tedavi edilen fare vas deferenslerinin hem epididimal ve hem de prostatik kısımlarında, 5-HT ile indüklenen kasılma tepkileri anlamlı bir şekilde arttı. Ayrıca, siyamemazin, blonanserin ve nemonaprid uygulanan fare vas deferenslerinin prostatik ve epididimal kısımları; NA, ATP, KCl ile indüklenen kasılmaları önemli ölçüde değiştirmedi. Sonuçlar: Bu sonuçlar, vas deferens'in serotonin kaynaklı kasılmalarının, kronik siyamemazin ve blonanserin tedavilerinden etkilendiğini, ancak nemonapridden etkilenmediğini gösterdi. Ancak bu ilaçların NA, ATP ve KCl ile indüklenen kasılmalar üzerinde önemli bir etkisi yoktu. Serotonerjik reseptörler, kronik ciamemazin ve blonanserin tedavisi gören farelerde vas deferens kasılmalarındaki değişikliklere katkıda bulunabilir. Bu nedenle, sonuçlarımız, siyamemazin ve blonanserin'in neden olduğu cinsel işlev bozukluğunun nedenlerinden birini açıklayabilir.