Jubileusz 100-lecia Biblioteki Pedagogicznej w Toruniu (1921-2021) - Izabella Milewska-Warta; Anna Wiligalska (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2022)
W 2021 r. Biblioteka Pedagogiczna im. gen. bryg. prof. Elżbiety Zawackiej w Toruniu obchodziła jubileusz stulecia swojego istnienia. Rocznica stała się okazją i jednocześnie inspiracją do podjęcia wielu inicjatyw, których odbiorcami byli przede wszystkim nauczyciele, studenci, uczniowie i mieszkańcy regionu. Biblioteka Pedagogiczna w Toruniu posiada długą i interesującą historię, jest ważną placówką na mapie edukacyjnej Torunia i województwa kujawsko-pomorskiego. Swoje usługi realizuje przede wszystkim stacjonarnie, starając się jednocześnie poszerzać ofertę edukacyjną o propozycje zdalne. W roku jubileuszowym Biblioteka Pedagogiczna w Toruniu przygotowała i zrealizowała wiele wydarzeń, zarówno samodzielnie, jak i we współpracy z różnymi instytucjami. W tekście zaprezentowano działania podjęte w roku jubileuszowym, co stało się także tłem do pokazania szerokiego spektrum działania biblioteki w środowisku lokalnym.