بهینه‌سازی روش اندازه‌گیری عنصر کم مقدار مولیبدن در ناخن انسان بوسیله طیف‌سنجی جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی - محمدامین احمدی فقیه; لیلا فرزین; محمداسماعیل موسسی (مجله علوم و فنون هسته‌ای, 2007)
امروزه در دانش پزشکی تعیین عناصر کم مقدار مانند مولیبدن در نمونه‌های زیستی، به لحاظ نقش ضروری که در واکنشهای بدن دارند حائز اهمیت بسیار است. مولیبدن در ساختار آنزیمهای فلزی زانتین دی هیدروژناز، آلدئید اکسیداز و سولفیت اکسیداز در بدن موجودات زنده موجود می‌باشد. این آنزیمها در سوخت و ساز ترکیبات حاصل از نیتروژن، کربن و گوگرد نقش مهمی دارند. مولیبدن معمولا به مقادیر اندک در نمونه‌های زیستی به روش فعال سازی نوترونی اندازه‌گیری می‌شود. ولی با توجه به تقاضای روز افزون مراکز درمانی و دانشگاهی، برای تعیین عناصر کم مقدار، همچنین گران بودن این روش و عدم دسترسی آسان به آن، کاربرد روش طیف‌سنجی جذب اتمی مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. شهرت عمومی این روش را می‌توان به کاربرد ساده و آسان آن در روشهای مختلف مربوط ساخت. بعلاوه حساسیت زیاد روش طیف سنجی جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی در مقایسه با روشهای دیگر جذب و نشر اتمی در بسیاری از زمینه ها به ویژه در پزشکی مهم می‌باشد. در این کار پژوهشی روش مناسب نمونه‌سازی ناخن به منظور اندازه‌گیری مولیبدن بررسی شد و شرایط بهینه برای اندازه‌گیری این عنصر با دستگاه طیف‌سنجی جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی تعیین گردید. پس از بهینه کردن شرایط، غلظت مولیبدن در انواع نمونه‌های ناخن ارسال شده از مناطق مختلف در محدوده 0.11  تا5.10  میکروگرم بر گرم بدست آمد.