İnteraktif Medya Teknolojileri Ve Yeni Nesil Medya Tasarımcıları İçin Ekolojik Bir Yaklaşım - Umut Burcu Yurtsever; Simge Esin Orhun (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
Teknoloji araçları ve medya ile kurulan ilişki, binlerce yıllık insanlık yolculuğunda insanın kendini ve dünyayı anlamlandırmasında en temel unsurlardan biri olmuştur. Kullanıcı ile etkileşime giren dijital medyadaki gelişme ve yaygınlaşma, teknolojilerin etkisini gittikçe katlandırarak bilinç, beden ve ekoloji seviyelerinde, kimi ayrıştırıcı ve yıkıcı dönüşümlere sebep olmaktadır. Bu çalışma, söz konusu ayrıştırıcı etkilere karşın, bu medya tasarımları için bütüncül bir tasarım yaklaşımı önermektedir. Teknolojik etkinin ekolojik doğası ve ekoloji disiplininin bütüncül yaklaşımı içselleştiren sistemli yapısı, bu yaklaşımın ekoloji ve çevre araştırmaları alanından derlenmesine yön vermiştir. Ortaya konan bir dizi normatif ekolojik tasarım kriteri ve bunların değerlendirme parametreleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnteraktif Medya Tasarımı Bölümü Lisans programının 2006-2014 yılları arasında başarılı bulunan 88 adet bitirme projesi örneklemi üzerinde test edilmiş, bu sayede bu örneklemin sunduğu farklı teknoloji ve medya platformlarının tasarımında, ekolojik yaklaşımımızla bir karşılaştırma ve yakın geleceğe dair projeksiyon oluşturabilecek tartışmalar sunulmuştur.