تحلیل هنجارهای اخلاقی در نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده برای پیش‌بینی رفتار خانوارهای روستایی در حفاظت از جنگل‌های زاگرس (موردمطالعه: شهرستان دوره چگنی استان لرستان) - حامد ایزدی; آمنه سواری ممبنی; مسلم سواری (جغرافیا و مخاطرات محیطی, 2023)
جنگلها به‌عنوان یکی از منابع ثروت ملی برای نسلهای کنونی و آینده در کشور، از اهمیت خاصی برخوردارند. شواهد حاکی از آن است که امروزه، جنگلها توسط گسترش کشاورزی و سایر کاربری‌های زمین تهدید می‌شوند بنابراین حفاظت از آنها بسیار حائز اهمیت است. هدف این تحقیق بررسی سازههای پیشبینیکننده رفتار خانوارهای روستایی در حفاظت از جنگلهای زاگرس با استفاده از نظریه رفتار برنامهریزی شده به‌واسطۀ هنجار اخلاقی است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر نحوۀ جمعآوری دادهها توصیفی- پیمایشی بوده است. دادههای گردآوری شده به‌وسیله نرم‌افزارهای SPSS و Amos و با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای روستایی در چهار دهستان دوره چگنی (1399N=) تشکیل دادند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 300 خانوار انتخاب شد. افراد نمونه با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای با انتساب متناسب موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی صوری و محتوایی آن توسط جمعی از استادان و صاحبنظران تأیید گردید. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی، از پیشآزمون با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده و تائید شد. یافتهها نشان داد متغیر رفتار با متغیرهای نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، هنجار اخلاقی و نیت رابطه مثبت و معنیداری دارد. نتایج به دست آمده از مدل معادله‌های ساختاری تحلیل مسیر نیز نشان داد، متغیرهای هنجار اخلاقی، نیت و کنترل رفتاری درک شده تأثیر مثبت، مستقیم و معنیدار و متغیرهای هنجار اخلاقی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده دارای تأثیر غیرمستقیم و معنیداری بر متغیر رفتار میباشند. درنهایت نظریۀ رفتار برنامهریزی شده با واسطه متغیر هنجار اخلاقی می‌تواند به ترتیب 52 و 38 درصد از تغییرات متغیرهای نیت و رفتار خانوارهای روستایی را نسبت به حفاظت از جنگلها پیشبینی کند.