اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در ترکیب با دارودرمانی در مقایسه با دارودرمانی بر افسردگی و خشم بیماران مبتلا به اختلال افسرده‌خویی - ساجده حمیدیان; عبدالله امیدی; قاسم نظیری; راحیل پور ابوالقاسمی; مسعود موسوی نسب (مطالعات روانشناختی, 2016)
در پژوهش حاضر اثربخشی ترکیب درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و دارودرمانی در مقایسه با دارودرمانی به تنهایی بر نشانگان افسردگی و خشم در بیماران مبتلا به اختلال افسرده‌خویی بررسی شد، پژوهش مقطعی از نوع کارآزمایی بالینی بود، جامعۀ آماری افراد مراجعه‌کننده به دو کلینیک روان‌پزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز بودند.50 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم‌شدند. ابتلا به اختلال افسرده‌خویی یا افسردگی مضاعف، سن بالاتر از 18سال و تحصیلات حداقل دیپلم از ملاک‌های ورود و ابتلابه سایکوز، اعتیاد به مواد و اختلال شخصیت از ملاک‌های خروج از مطالعه بودند. شرکت‌کنندگان در گروه کنترل برای درمان افسرده‌خویی صرفاً دارو و در گروه آزمایش علاوه بر مصرف دارو درمان گروهی شناخت‌درمانی مبتنی‌ بر ذهن‌آگاهی را به مدت 8 جلسۀ 2- 5/2 ساعته به مدت 8 هفته نیز دریافت می‌کردند. بیماران در دو مرحلۀ پیش‌آزمون و پس‌آزمون پرسشنامه‌های افسردگی بک2 و پرسشنامۀ حالت- صفت خشم را تکمیل‌کردند. درنهایت اطلاعات به‌دست‌آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه‌و‌تحلیل شد. یافته‌های این مطالعه حاکی از کاهش معنادار شدت افسردگی و میزان خشم در میان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل است. از این رو می‌توان گفت افزودن روش شناخت‌درمانی مبتنی‌بر ذهن‌آگاهی به درمان دارویی در درمان افراد مبتلا به اختلال افسرده‌خویی سبب بهبود ملاحظه‌پذیر نشانه‌های افسردگی و خشم در این افراد در مقایسه با دارودرمانی به‌تنهایی می‌شود.