Catalanisme radical, nacionalisme integral i feixisme a la Catalunya dels anys trenta: historiografia, teoria i estat de la qüestió - Daniel Roig i Sanz (Segle XX, 2017)
Si bé el debat sobre l’existència d’un feixisme català –i separatista– ha tingut un abast ben limitat,aquest article pretén apropar-se a la qüestió a través d’un recorregut historiogràfic per les principals aportacions teòriques que, des dels anys setanta fins a l’actualitat, s’han anat elaborant al voltant d’aquesta problemàtica epistemològica. Així, tot partint de les polèmiques que generarien els escamots d’Estat Català durant els anys trenta, no només s’aborda la producció científica i divulgativa sobre la història de l’independentisme català del període. Sinó que el text també planteja un marc d’anàlisi i d’interpretació històrica sobre els segments politico-ideològics del separatisme que, des d’un nacionalisme integral d’arrel maurrassiana, abraçarien bona part dels ingredients, de la retòrica i de les receptes de la nova dreta radical europea.