Bariatrik Cerrahi Olgularında Preoperatif Değerlendirme Sırasında Tespit Edilen Hastalıkların Prevalansı - Feyzi Gökosmanoğlu; Gülşah Bayçelebi; Kerim Güzel (Sakarya Tıp Dergisi, 2020)
Giriş: Obezite prevalansı dünya çapında artmaktadır. Bu durum önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Morbid obezitede başarılı tedavi yöntemlerinden biride bariatrik cerrahidir. Obeziteye eşlik eden hastalıkların tesbit edilmesi, preoperatif mortalite riskini ve postoperatif başarıyı öngörmemizi sağlayacaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmamız Ekim 2016-Ağustos 2020 yılları arasında hastanemiz Metabolik ve Bariatrik Cerrahi kliniğimizde morbid obezite nedeni ile bariatrik cerrahi yapılan toplam 742 olgu üzerinde yürütüldü.