Risto Savin in slovenska identiteta: pot do Lepe Vide - Niall O'Loughlin (Muzikološki Zbornik, 2012)
Po poklicu profesionalni avstro-ogrski vojak Risto Savin je v svojem skadateljskem delu postopno razvil slovensko glasbeno identiteto. Sprva je pisal za glas, klavir in komorne zasedbe v nemškem slogu, potem je pa začel skladati na slovensko poezijo Antona Aškerca (1895) in napisal svojo prvo kratko opero, Poslednja straža (1904). Slog, ki ga je razvil pri tem, je predstavljal osnovo za njegovo prvo veliko opero Lepa Vida (1907).