ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ БРАНКОВИЋ И ПРОТИВСРПСКЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ЗАГРЕБУ 1895. ГОДИНЕ - Горан Васин (Истраживања, 2012)
Приликом посете цара Франца Јозефа Загребу октобра 1895 догодио се напад на српску цркву, заставу и неколико српских институција у Загребу. Нападнут је и сам патријарх Георгије али и више виђенијих Срба. Свештеници су доживели шиканирање, а доста Срба који су се нашли у цркви Преображења Господњег да поздраве владара, после посете били су изложени увердама и физичким нападима. Реакција српске политичке јавности била је жустра. Либерали и радикали су једнодушно осудили ове нападе, карактеришући их недостојним времена у коме се живи и недостојним Европе којом се хрватске политичке елите хвале представљајући себе носиоцима западне културе на Исток.