E ŞEKİLLİ YAMA ANTENLERİN ÇALIŞMA FREKANSININ HESAPLANMASI İÇİN FARKLI ÖĞRENME ALGORİTMALARI İLE EĞİTİLMİŞ BİR YAPAY SİNİR AĞI TASARIMI - Ahmet Kayabaşı; Abdürrahim Toktaş; Ali Akdağlı (Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 2016)
Bu çalışmada, E şekilli yama antenlerin (EŞYA) çalışma frekansının hesaplanması için uygulanmış farklı öğrenme algoritmaları ile eğitilmiş bir yapay sinir ağı (YSA) tasarlanmıştır. YSA modeli, ileri beslemeli geri yayılım temelli çok katmanlı algılayıcı (ÇKA) üzerine inşa edilmiştir. YSA modelinin eğitilmesi ve test edilmesi için 144 adet EŞYA’nın benzetimi, çalışma frekansı yönünden moment metoduna dayanan HyperLynx® 3D EM yazılımı kullanarak yapılmıştır. Daha sonra, YSA modeli, benzetimi yapılan 144 EŞYA verisinden 130’u aracılığıyla eğitilmiş ve modelin doğruluğu 14 veri üzerinden test edilmiştir. Güçlü bir model elde etmek için YSA, 8 farklı öğrenme algoritması ile eğitilmiştir. Öğrenme algoritmalarını yüzdelik hata oranına göre birbirleri ile karşılaştıran bir sıralama çizelgesi sunulmuştur. YSA’nın geçerliliği, literatürde verilmiş benzetim ve ölçüm verileri ile doğrulanmıştır. Bu sonuçlar, Levenberg–Marquardt öğrenme algoritması ile eğitilmiş YSA modelinin en yakın sonuçları hesapladığı gösterilmiştir. Önerilen YSA modeli, çalışma frekansı bakımından EŞYA’ların analizinde başarılı bir şekilde kullanılabilir.