IMPACTUL RĂZBOIULUI RUSO-UCRAINEAN ASUPRA MIGRAȚIEI ILEGALE CA FORMĂ A CRIMEI ORGANIZATE. CAZUL REPUBLICII MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2025)
Războiul din Ucraina reprezintă o arenă nu doar a confruntărilor dintre state, ci unul din imboldurile primordiale ale dezvoltării rețelelor criminale, implicate în trafic de droguri, arme, dar și a traficului de ființe umane. Agresiunea nejustificată a Federației Ruse în Ucraina din 2022 a marcat creșterea numărului de rețele a grupărilor implicate în organizarea traficului de persoane, în special bărbați apți de luptă din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Rețețele criminale implicate în traversarea ilegală a frontierei Republicii Moldova activează în strânsă colaborare cu cele din Ucraina, dar și România. În ultimul timp, grupările criminale implicate în traficul de persoane își consolidează tot mai mult poziția în Republica Moldova, înclusiv își fortifică activitatea prin cooperarea cu rețelele criminale din statele vecine -Ucraina și România. Prezentul articol are drept obiectiv reliefarea principalelor aspecte cu referire la impactul războiului din Ucraina asupra dezvoltării rețelelor de crimă organizată pe teritoriul Republicii Moldova, în special a rețelelor criminale implicate în traficul de persoane. Cuvinte-cheie: migrație ilegală, crimă organizată, frontieră, război, securitate, trafic, Republica Moldova, Ucraina.