Uloga lokalne samouprave u ostvarivanju sistema društvene brige o deci - Ana Gavrilović (Stanovništvo, 2000)
Lokalna samouprava, u savremenom značenju, nastala je u vremenu stvaranja moderne države, na prelasku od feudalizma u kapitalizam. U XIX i XX veku lokalna samouprava, pre svega u Evropi, postaje deo jedinstvenog sistema državne vlasti koji ima sledeće karakteristike: postojanje uže teritorije, organizacionu samostalnost lokalnih institucija, postojanje odredjene finansijske i normativne samostalnosti i pravo gradjana da u njoj slobodno biraju predstavničko telo ili da neposredno odlučuju o bitnim pitanjima od interesa za lokalnu zajednicu.