Програмні документи як джерело з історії анархістського руху в Україні на початку XX століття - Svitlana Zelentsova (Українознавство, 2021)
У статті розглядаються програми та програмні документи як історичне джерело з історії анархістського руху в Україні на початку XX століття. Історичні умови, що склалися в Україні та Росії у 1903–1914 рр., безсумнівно, вплинули на формування і характер джерел. Зокрема, відсутність центрального органу та заперечення руху в цілому відбилися й на характері джерельної бази, яка відзначається порівняно незначною кількістю партійно-організаційних документів, що мають особливі характерологічні ознаки. Загальноросійський характер анархістської діяльності вплинув також на характер джерел, які хоча і розповсюджувалися в Україні, але в їх змісті не було посилань на конкретну діяльність на її території.