Genital Tüberküloz İlişkili Pyosalpinks: İki Olgu Sunumu - Nazlı KALA; Hasan TOPÇU; Ali GÜZEL; Sabri CAVKAYTAR; Melike DOĞANAY; Hüseyin YEŞİLYURT (Cukurova Medical Journal, 2015)
Tüberküloz, tipik olarak akciğeri etkileyen ve Mycobacterium tuberculosis tarafından oluşturulan enfeksiyöz bir hastalıktır. Genital kanal genellikle primer lezyona sekonder olarak peritoneal, hematojen veya lenfatik yayılımla tutulmaktaktadır. Enfeksiyon, granülomatöz reaksiyona bağlı doku hasarı yapmakta, genital kanal tutulumu olan hastalarda infertiliteye neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bilateral pyosalpinks nedeniyle opere olan 20 yaşındaki genital ve peritoneal tuberkülozlu bir olguyla bilateral adneksiyal kitle nedeniyle opere olan 27 yaşındaki genital ve peritoneal tüberkülozlu bir başka olguyu sunmaktır