Analysis of the reservoir electrofacies in the framework of hydraulic flow units in the Whicher Range Field, Perth Basin, Western Australia - Reza Moussavi-Harami; Reza Rezaee; Rahim Kadkhodaie-Ilkhchi; Ali Kadkhodaie -Ilkhchi (Journal of Stratigraphy and Sedimentology Researches, 2014)
سرشتنمایی مخزن و تشخیص فاکتورهای اصلی کنترلکننده کیفیت مخزنی سهم مهمی در ارائه یک تصویر واقعی از ویژگی‏های مخزن دارد. در این مطالعه با بررسی مجموعه ای از داده های نمودارهای چاه‏پیمایی مخزن و خوشه‏بندی آنها براساس اصول و روش‏های ریاضی و آماری، رخساره‏های الکتریکی مخزن برای ماسه‏های سفت سازند ویلسپی در پنج چاه مربوط به میدان وپچررنج واقع در حوضه پرت در استرالیای غربی شناسایی شدند. این خوشه‏ها یا دسته‏های نمودارهای چاه‏پیمایی که دارای ویژگی‏های درون دستهای مشابه و برون دستهای متفاوت از بقیه دستهها هستند در واقع انعکاسی از ویژگی‏های زمینشناسی (بافتی و دیاژنزی) و پتروفیزیکی مخزن هستند. در این مطالعه رخساره‏های الکتریکی مخزن با استفاده از خوشه‏بندی نمودار‏های چاه‏پیماییی چاه و دادههای تخلخل و تراوایی به دو روش رسوبی و پتروفیزیکی تعیین شدند. در روش رسوبی سه رخساره الکتریکی شناسایی شده منطبق بر ماسههای تمیز، ماسههای شیلی و توالی‏های شیلی هستند. این رخساره‏های الکتریکی عمدتاً در ارتباط با ویژگی‏های سنگ‏شناسی و بافت رسوبی بوده و بیانگر نا همگونی بالای مخزن مورد مطالعه هستند. در روش دوم چهار رخساره الکتریکی در ارتباط با ویژگی‏های پتروفیزیکی توالیهای ماسهای درون مخزن به دست آمد. به منظور برقراری یک رابطه مناسب بین رخساره‏های الکتریکی و زون‏های تولید درون توالی‏های ماسهای پنج واحد جریانی هیدرولیکی مشخص شدند. نتایج مطالعه نشان میدهد که واحدهای جریانی با کیفیت مخزنی پایین ( A ، B و تا حدی C ) عمدتاً مرتبط با رخسارههای دانهریز ته نشسنشده در محیطهای رسوبی کم انرژی هستند. در مقابل واحدهای جریانی با کیفیت مخزنی بالا ( D و E ) در ارتباط با رخساره‏های دانه متوسط تا درشت و خیلی درشت بوده و ویژگی‏های پتروفیزیکی متفاوتی دارند اگرچه تمامی آنها دارای تراوایی پایین بوده و به صورت سفت در نظر گرفته میشوند. از این رو سه نوع ماسه سنگ مخزن براساس ویژگی‏های پتروفیزیکی و شدت فرآیندهای دیاژنزی در آنها به ترتیب در سه تیپ1 یا ماسههای خیلی سفت، تیپ2 یا ماسه های سفت و تیپ3 یا ماسههای نیمهسفت تقسیمبندی میشوند. در یک مقایسه، ماسههای تیپ3 با داشتن تخلخل و تراوایی بالاتر دارای بهترین کیفیت مخزنی هستند در صورتیکه ماسههای با کیفیت مخزنی پایین تیپ1 به شدت تحت تأثیر فرآیندهای دیاژنزی (سیمانیشدن توسط کانی‏های رسی و سیلیس) قرار گرفتهاند. نتایج این مطالعه بیانگر انطباق خوبی بین گونههای سنگی مشتقشده از مغزه و رخسارههای لاگ است. با استفاده از روش مورد استفاده در این مطالعه امکان پیگیری واحدهای جریانی مخزن از روی پاسخ‏های نمودارهای چاه‌پیمایی وجود دارد.