Institut zrušení rozhodčího nálezu v mezinárodním prostředí - Naděžda Rozehnalová (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1999)
Centrem naší pozornosti bude institut zrušení rozhodčího nálezu. Vzhledem k jisté problematičnosti koncepce uvedené v ZRŘ se pokusíme nejenom o analýzu tohoto institutu, včetně analýzy jeho vztahu k dalším souvisejícím institutům v české úpravě vnitrostátního i mezinárodního původu, ale rovněž i o komparaci s některými novějšími úpravami přijatými v zahraničí. Krátkou pozornost budeme věnovat i Vzorovému zákonu UNCITRAL, který - jak uvedla zpráva k zákonu - byl vzorem pro zpracování nového zákona. Mimo naši pozornost je úprava v Úmluvě o řešení sporů mezi státem a zahraničním investorem. Tato úmluva vzhledem k povaze jednoho ze subjektů - státu - nespadá do námi sledované problematiky.