Papan putih interaktif bagi penguasaan kemahiran abad 21 dalam kalangan kanak-kanak prasekolah - Norsidah T Mohamad; Nor Asiah Razak; Mas Nida Mad Khambari; Ahmad Fauzi Mohd Ayub; Marzni Mohamed Mokhtar (Journal of ICT in Education, 2022)
Penguasaan kemahiran abad 21 daripada peringkat awal pendidikan merupakan satu permulaan yang baik bagi memastikan perjalanan pendidikan yang lebih lancar bagi seorang kanak-kanak. Sektor pendidikan sentiasa dilengkapi dengan teknologi baru untuk memenuhi keperluan pendidikan terkini. Salah satu teknologinya ialah Papan Putih Interaktif. Namun, literatur yang ada masih tidak dapat menjelaskan secara mendalam perkaitan di antara papan putih interaktif dan penguasaan kemahiran abad 21. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengkaji bagaimana penggunaan Papan Putih Interaktif dapat menyokong penguasaan kemahiran abad 21 kanak-kanak prasekolah. Kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif dengan pendekatan kajian kes. Empat orang guru yang mengajar di tabika KEMAS telah dipilih sebagai peserta kajian. Data dikumpul menggunakan tiga kaedah pengumpulan data iaitu temu bual, pemerhatian, dan analisis dokumen. Data seterusnya dianalisis, diberikan kod, kategori dan sub tema bagi membangunkan tema utama. Dapatan dibahagikan kepada empat tema: 1) merangsang penguasaan kemahiran berkomunikasi; 2) memupuk semangat berkolaborasi; 3) merangsang pemikiran kritikal; dan 4) meningkatkan kreativiti murid. Kajian ini memberi implikasi kepada gaya pengintegrasian papan putih interaktif oleh guru tabika KEMAS.