Szaleństwo i wiara. Próba przekładu - Jarosław Młynarczyk (Elpis, 2020)
Krótki tekst Elżbiety Belenson może być rozumiany jako wgląd w naturę duszy ludzkiej. Autorka opisuje szaleństwo jako szczególny stan duszy i najbardziej tajemniczy oraz niebezpieczny sposób zmierzania w stronę Boga. Jest to także uchwycenie mentalności i sposobu myślenia filozofów i pisarzy porewolucyjnej emigracji rosyjskiej, w którym w przedziwnym związku istnieje grecka mitologia, krytyka pozytywizmu oraz wiara w Miłosierdzie Boże.