نمودار فاز دینامیکی مدل سو-شریفر-هوگر - جلیل ناجی; روح‌اله جعفری (Iranian Journal of Physics Research, 2022)
در این مقاله هدف بررسی نمودار فاز دینامیکی مدل سو-شریفر-هوگر با استفاده از مفهوم گذار فاز کوانتومی دینامیکی در حضور دگرگونی شیبدار است. به این منظور یکی از پارامترهای مدل را به صورت خطی وابسته به زمان در نظر میگیریم. نشان خواهیم داد در صورتی که پارامتر وابسته به زمان هامیلتونی به گونهای تغییر کند که از هر دو نقطۀ بحرانی سامانه عبور کند، وجود یا عدم وجود گذار فاز کوانتومی دینامیکی به ضریب تغییر خطی زمان (سرعت جاروب) و پارامتر مستقل از زمان هامیلتونی بستگی خواهد داشت. به عبارت دیگر برای داشتن گذار فاز کوانتومی دینامیکی، سرعت جاروب باید از یک مقدار بحرانی، که تابعی از پارامتر مستقل از زمان هامیلتونی است، کوچکتر باشد. همچنین در صورتی که دگرگونی شیب‌دار فقط از یک نقطۀ بحرانی عبور کند، گذار فاز کوانتومی دینامیکی همیشه در سامانه رخ خواهد داد‏.