TÜRKİYE’DE DENETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ - Muhammet BEZİRCİ; Fehmi KARASİOĞLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2011)
Ülkemiz son yıllarda pek çok alanda bir değişim ve gelişim sureci içine girmiş ve özellikle mali sistem alanında gelişmiş ülke düzeyine ulaşabilmek için gerekli yasal ve yapısal değişimleri gerçekleştirmek için büyük çaba sarf etmektedir. Bu caba muhasebe ve denetim alanında da sonuçlarını göstermiş ve muhasebe ve denetim mevzuatında ve uygulamalarında önemli değişimler olmuştur. Özellikle 1980’li yılların başında itibaren ülkemiz uluslar arası alanda meydana gelen bu değişimlere ayak uydurmak ve değişimleri ulusal düzeyde ülkemize adapte etmek için kurum düzeyinde gerekli yapılanmalar yapılmaya başlanmış ve bu çerçevede yasal düzenlemelere gidilmiştir. Bu çalışma ülkemizde bağımsız denetim alanında meydana gelen yasal ve yapısal değişiklikleri sistematik bir şekilde incelemektedir.