Byt i niebycie. Reprezentacja kobiecego ciała w pracach Anety Grzeszykowskiej - Agata Zborowska (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Autorka skupia się na analizie trzech prac wideo Anety Grzeszykowskiej. Black (2007), Ból głowy (2008) i Bolimorfia (2008-2010) analizowane są w kontekście sposobów reprezentacji kobiecego ciała w historii sztuki, a także na tle pozostałych prac artystki. Grzeszykowska ujawnia i tematyzuje sposoby ujmowania w ramy, niejako wykorzystując dotychczasowe metody przedstawiania kobiecego ciała w pracach artystek określanych jako feministyczne. Ważnymi kategoriami analitycznymi są w artykule tło i rama, które stanowią podstawowe mechanizmy prezentowania przedstawienia. To one nadają widoczność ciału i określają również jego granice.