Barn og barndom i middelalderen - Merete Røskaft (Barn, 2008)
I denne artikkelen drøftes noen aspekter ved middelalderens barndomshistorie, med særlig fokus på barneutbæring og barnedrap. Selv om mye tyder på at middelalderens barn, i motsetning til hva som har blitt hevdet av en sentral forsker på feltet som Philippe Ariès, jevnt over har blitt behandlet med kjærlighet og respekt, så har ikke alle barnefødsler blitt imøtesett med glede. Noen barn ble derfor forlatt av sine foreldre eller tatt av dage, enten det skyldtes sosial nød eller at barnet var født inn i sosialt uakseptable relasjoner. De norske middelalderlovene avslører noen interessante regionale forskjeller når en studerer fenomenet barneutbæring, og en gruppe barn ser ut til å ha vært særlig utsatt: barn født med store misdannelser. Mens man i kristen middelalder innfører et klart forbud mot barneutbæring, så gjøres det i flere av lovene et unntak nettopp for barn født med store skader.