Arap Kurgusal Romanlarında Salgın Hastalık -Ebola-76 ve el-Vebâü’l-Cehennemî adlı Romanları Bağlamında- - Majed Haj Mohammad (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020)
Edebi roman, insanların yaşamlarını ve yaşamlarını yönlendirmek ve toplumlarda meydana gelen değişiklikleri, dönüşümleri ve olayları açıklamak için gerçek ve hayali konuları ele alır. Böylece, geçmişte meydana gelen veya gelecekte gerçekleşecek çok sayıda olguyu vurgular. Anlatıları incelediğimizde, insan toplumunda meydana gelen felaketler ve salgın hastalıklarla ilgilenen, toplumun hareketini felç eden ve bireyler arasındaki sosyal bağları tehdit eden birçok anlatı olduğunu görüyoruz. Bu araştırma, salgın hastalığın Arap edebiyat sanatları üzerindeki etkisini açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, özellikle epidemiyolojik hastalıklarla ilgili olarak yeni sanatların araştırılması ve analiz edilmesine odaklanmaktadır. Bu çalışmada salgın hastalıkları ele alan Arapça romanları iki kısma ayırdık. Birincisi kayıt altına alınan gerçek olayları ele alan romanlardır. Örnek olarak “Ebola-76” adlı romanını inceledik. Bu roman salgın hastalığın ilk ortaya çıkışını, insanların bu hastalığa karşı tutumunu, bunun toplum üzerindeki olumsuz etkilerini ve ortaya çıkardığı huzursuzluk ve değişimleri, bu hastalığın yayılmasını ele almıştır. İkincisi bilimsel kurgu romanlarıdır. Örnek olarak el-Vebâü’l-Cehennemî adlı romanı inceledik. Bu roman gelecekte meydana gelme ihtimali bulunan sanal olayları yazmak için biraz gerçek olayları çok sayıdaki kurgu olaylarla birleştirerek ele almıştır. Bu roman Mısır şehirlerinin birinde ortaya çıkan Cehennem Vebası’nda söz etmektedir. Romanda neredeyse işler devlet kontrolünden çıkacak şekilde meydana gelen kapsamlı bir kaos anlatılmaktadır. Bu çalışmayla elde edilen neticeler sonuçta ele alınmıştır.