Społeczne i polityczne aspekty hodowli koni w Sparcie epoki klasycznej. - Sebastian Rajewicz (Klio, 2019)
Celem artykułu jest zbadanie zjawiska spartańskiej hippotrophii, koncentrując się na trzech zagadnieniach: uczestnictwie Spartan i Spartanek w konnych zawodach sportowych (hippikoi agones), organizacji hodowli (koszty, rodzaje koni, infrastruktura) i społecznych implikacjach hodowli koni w polis lacedemońskiej. Zachowane świadectwa źródłowe wskazują, że cieszyła się ona dużą popularnością wśród elity spartańskiej, pozwalając jej na manifestację statusu i okazję do zbijania kapitału politycznego. Analiza przypadku Kyniski, która jako pierwsza kobieta w dziejach sięgnęła po laur olimpijski, dobrze pokazuje powiązania hodowli z polityką.