Rola związków zawodowych w budowie społeczeństwa obywatelskiego - Marcin Kazimierczuk (Civitas et Lex, 2021)
Związki zawodowe są jedną z form zrzeszania się w realiach państwa demokratycznego, których istotą jest organizowanie się pracowników w celu obrony swoich interesów. Funkcjonowanie tego typu zrzeszeń, opierających się na dobrowolnej, nakierowanej nie na osiągnięciu dochodu, pracy ich członków, służących nie tylko zaspokojeniu prywatnych celów, ma znaczenie nie tylko z punktu widzenia statusu prawnego jednostki, ale również sfery życia społecznego o pewnej autonomii wobec władz publicznych. Celem niniejszego artykułu jest wykazanie, że tworzenie oraz funkcjonowanie związków zawodowych stanowi istotny element naczelnej zasady ustroju społecznego współczesnych państw demokratycznych, określanej jako społeczeństwo obywatelskie.