W kręgu badań nad dzieckiem i dzieciństwem Stefania Walasek, Opieka i wychowanie małego dziecka na łamach czasopism przełomu XIX i XX wieku, Oficyna Wydawnicza Atut – Wrocławskie Wydawnictwo Oświatowe, Wrocław 2015, ss. 156. - Agnieszka Wałęga (Studia Paedagogica Ignatiana, 2016)
Stefania Walasek, profesor Uniwersytetu Wrocławskiego, od kilku lat interesuje się problematyką opieki nad dziećmi w kontekście historycznym. Świadczą o tym nie tylko jej publikacje naukowe, ale także fakt, że jest redaktor naczelną czasopisma pt. „Wychowanie w Rodzinie” oraz organizuje cykliczne konferencje naukowe na taki właśnie temat. Można zatem stwierdzić, że recenzowana publikacja stanowi swoiste podsumowanie badań Autorki w tym obszarze.Tytuł pracy wskazuje, że jej zakres chronologiczny obejmuje przełom XIX i XX wieku, jednak we Wstępie Autorka nieco go poszerza, pisząc: „Przyjęty w tytule zakres czasowy opracowania wyznaczają jako datę początkową uruchomienie w roku 1838 w Warszawie sal ochrony, a jako datę końcową – wybuch I wojny światowej”. Deklaruje też, że analizie poddała „liczne artykuły prasowe pochodzące z II połowy XIX i początków XX w.”.