UÇUCU KÜL KULLANILARAK KAGIT FABRİKASI • • • • • ATlK SULARINDAN FENOL VE LIGNIN GIDERIMI - MEHMET UĞURLU (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2002)

(untitled)
Bu çalışmada, uçucu kül kullanılarak kağıt atık sularında lignin ve fenol giderimleri incelendi. Deneylerde pH, tane boyutu, katı/sıvı oranı, sıcaklık vE! sürenin giderime etkisi araştırıldı. Optimum giderim için, pH: 3.0, 25°C, 150mm tane boyutu, bir saatlik süre uygun bulundu. Lignin için 0.06g/mL ve fenol iı;in 0.12 g/mL kata/sıvı oranı uygun bulunmuştur. Bu parametrelerde fcnolde 0/o 66 ligninde ise 0/o82 o""'anında giderim sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, kağıt atık sularından fenol ve lignin giderimi için uçucu külün potansiyel bir adsorbent olabileceğini göstermiştir.