بررسی اثر بارداری در دوران نوجوانی بر تراکم معدنی استخوان در دوران پس از یائسگی - Mohamadreza Salamat; Reza Entezari; Amirhossein Salamat; Gholamreza Dashti (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2016)
چکیده مقدمه: پوکی استخوان (استئوپروز)، یکی ازمهم‌ترین بیماری‌های شایع در سالمندان است. از عوامل مؤثر بر استئوپروز، سابقه‌ی حاملگی در نوجوانی (سنین 18-13 سالگی) است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر احتمالی بارداری در دوران نوجوانی بر تراکم استخوان در دوران پس از یائسگی بود. روش‌ها: تعداد 94 خانم یائسه در دو گروه شامل 64 نفر با سابقه‌ی حاملگی نوجوانی (گروه مورد) و 32 نفر بدون سابقه‌ی حاملگی نوجوانی (گروه شاهد) وارد مطالعه شدند. پس از جمع‌آوری اطلاعات لازم، بیماران تحت سنجش تراکم استخوانی به روش جذب‌سنجی با انرژی دوگانه قرار گرفتند و دو معیار میزان تراکم استخوانی و عدد معیار T در نواحی مهره‌های کمری دوم تا چهارم، گردن فمور، تروکانتر و لگن به دست آمد. در نهایت، این اعداد بین دو گروه مقایسه شد. یافته‌ها: میانگین سنی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 89/59 و 81/60 سال بود. میانگین سن یائسگی در گروه مورد (98/2 ± 52/51 سال) در مقایسه با گروه شاهد (87/0 ± 50/49 سال) و شاخص توده‌ی بدنی در گروه مورد (64/4 ± 83/29 کیلوگرم/مترمربع) در مقایسه با گروه شاهد (51/0 ± 77/27 کیلوگرم/مترمربع) به طور معنی‌داری بیشتر بود. مقایسه‌ی میزان تراکم استخوانی و معیار T در دو گروه، تفاوت معنی‌داری را در هیچ یک از نواحی نشان نداد؛ هر چند میزان تراکم در گروه شاهد بیشتر بود. نتیجه‌گیری: در گذشته، مطالعات کمی تأثیر حاملگی نوجوانی بر استئوپروز را بررسی کرده و اغلب، مدعی تأثیر منفی آن شده‌اند. اگر چه این مطالعه نتایج قبلی را تأیید نمی‌کند، اما فراوانی بیشتر استئوپروز در گروه مورد، دال بر آن است که با افزایش حجم نمونه و رفع محدودیت‌ها در مطالعات آتی، ممکن است ارتباط معنی‌داری بین این دو به دست آید.