شناسایی و مقایسه مواد آلی موجود در برگ چنار(Platanus orientalis) و برگ کاج الداریکا (Pinus eldarica) با استفاده از فنون کروماتوگرافی گازی و طیف‌سنجی جرمی - سید اسحاق عبادی (تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران, 2022)
این تحقیق با هدف شناسایی و ‏مقایسه اجزاء شیمیایی مواد آلی موجود در برگ چنار (Platanus orientalis) و برگ کاج الداریکای (Pinus eldarica) دستکاشت ‏با استفاده از فنون کروماتوگرافی گازی و ‏طیفسنجی جرمی انجام شد. در این تحقیق تعداد 20 نمونه آزمونی از برگ درخت چنار و‎ ‎کاج الداریکا دستکاشت، به‌صورت ‏تصادفی از منطقه شهری تهران جمعآوری گردید. برای تهیه نمونه همگن، برگ‎‎ها کاملاً مخلوط و آرد شدند. سپس درصد مواد ‏استخراجی طبق آزمونهای استاندارد ‏TAPPI‏ اندازهگیری شدند. مواد استخراجی موجود در برگ کاج الداریکا ‏و چنار دستکاشت به‌ترتیب 2/16 و 4/14 درصد میباشد. مواد استخراجی توسط حلال استن از آرد برگ جداسازی ‏شد، در نتیجه باقیمانده مواد استخراجی به داخل یک ویال شیشهای منتقل و به آن واکنشگر ‏BSTFA‏ اضافه شد. نمونهها به مدت 1 ‏ساعت در حمام بنماری در دمای ‏С‏°70 قرار گرفته، سپس برای آنالیز به دستگاه ‏‎ GC-MSتزریق شدند. شناسایی مواد با توجه ‏به دیاگرام زمان بازداری، محاسبه ضریب کواتز یا کواتس و جدول آدامز انجام شد. نتایج نشان داد که در برگ چنار 20 ترکیب وجود دارد ‏که‎-n ‎‏ هگزا دکانوئیک اسید (28/24%)، هپتا دکان-8- کربونیک اسید (05/18%)، اکتا دکانوئیک اسید (1/14%) و ویتامین‎ ‎E(81/2%)‏‎ ‎از مهمترین ترکیبات بودند. در برگ کاج دستکاشت 45 ترکیب شناسایی شد که 15،12،9-اکتا دی کاترین-1- ال ‏‏(49/11%)، 4- متیل مانوز (68/10%)، موم اینوسیتول (65/9%) و فیتول (64/0) به عنوان مهمترین ترکیبات بودند. همچنین ‏‏5 ترکیب دکان، دودکان، نئوفیتادین و اکتادکانوئیک اسید بین پوست چنار و کاج الداریکا مشترک هستند.‏