ÜÇ KADEMELİ DALGIÇ POMPALARIN PERFORMANS EĞRİLERİNİN İNCELENMESİ - Mustafa Gölcü (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Uluslararası literatürde "Vertical Turbine Pump (VTP)" olarak adlandırılan pompalar seri pompa uygulaması olarak düşey çalışabilecek şekilde tasarlanmış pompalardır. Günümüzde "Derin Kuyu Pompaları (DKP)" olarak bahsedilen pompalar, yüzey kaynaklarının yetersiz olduğu bölgeler için dar ve derin kuyularda çalışabilme amaçlı geliştirilmiş pompalardır. Bu pompalardan verimli bir şekilde yararlanmak için kademe sayısının uygun seçilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; yeni bir dalgıç pompa dizayn edilmiş, farklı kanat sayılarındaki (z = 3, 4, 5, 6, 7) üç kademeli dalgıç pompaların performansları deneysel olarak incelenerek tek kademeli dalgıç pompaya göre en iyi verim noktasında (b. e. p.) verim artış oranları hesaplanmıştır.