Štete od divljači na šumskim i poljoprivrednim kulturama - Zoran Popović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2007)
U radu su prikazane štete na šumskim i poljoprivrednim kulturama koje u lovištima mogu pričiniti srna (Capreolus capreolus L.), divlja svinja (Sus scrofa) i medved (Ursus arctos L). Razlozi koji su uslovili pojavu šteta od divljači najčešće su izazvani nedostatkom hrane u staništu ili lošim kvalitetom hrane, njihovom neravnomernom distribucijom, uznemiravanjem divljači i potrebom za većom količine energije, ali nekada i određenim navikama divljači. Odgovarajućim gazdinskim merama u lovištu ove štete se mogu smanjiti ili sprečiti.