Budućnost suvremenih društava: iliberalne demokracije ili liberalne autokracije? - Berto Šalaj (Političke Perspektive, 2014)
U radu se problematizira pojam iliberalne demokracije prvenstveno kroz djelo Fareeda Zakarije, ali i napetost između liberalizma i demokracije, dvije ključne sastavnice suvremenih demokratskih političkih poredaka kroz djela suvremenih politoloških autora. Autor daje pregled kako je koncept iliberalne demokracije prihvaćen među drugim teoretičarima i istraživačima demokracije. Rad zastupa tezu kako je odnos demokracije i liberalizma bio kontroverzan od samih početaka povezivanja tih dvaju segmenata. Suvremena politološka literatura, ali i aktualna politička zbivanja u demokratskim političkim poredcima sugeriraju da niti politički znanstvenici niti političari još nisu osmislili model koji bi uklonio tu napetost koja proizlazi iz postojanja dvaju različitih segmenata. Liberalne demokracije politički su poredci u kojima se kontinuirano traži kompromis između liberalnog individualizma i demokratskog kolektivizma.