Kitle Fonlaması Çalışmalarının Görsel Haritalama Tekniği ile Bibliyometrik Analizi - Betül Açıkgöz (Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 2024)
Çalışmanın amacı; “FinTech” konseptinin elementlerinden biri olan kitle fonlaması alanında gelecekte yapılacak çalışmalar için kapsamlı bir yol haritası sunmaktır. Bu noktadan hareketle, 2015-2023 yılları arasında kitle fonlaması konusunda yapılan akademik çalışmalar DergiPark ve TRDizin’de taranmış, 88 adet makale bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Sonrasında makaleler VOSviewer kullanılarak görsel haritalama yöntemiyle görselleştirilmiştir. Çalışma, dünyada yükselen bir trend olan kitle fonlamasının ulusal akademik literatürdeki yansımalarının evrimsel yönlerini keşfederken, aynı zamanda bu konudaki gelişmelere ilişkin araştırmacılara farklı bir perspektif sunmaktadır. Sonuçlara göre; ülkemizde kitle fonlaması alanındaki hukukî düzenlemelerin tamamlanmasıyla ulusal dizinde yapılan çalışmaların sayısı artmıştır. İşletme literatürüyle birlikte hukuk, sanat, iletişim, sağlık politikaları ve bilgi ekonomisi alanlarında da çalışmalar yapılmıştır. En çok alıntılanan makale ‘‘Girişimciler İçin Alternatif Bir Finansman Yöntemi: Kitlesel Fonlama Crowdfunding’’ başlıklı makale, en çok yayın yapan yazar “Cem Gürler” ve kitle fonlaması konusunda en çok yayın yapan dergiler “Banka ve Finans Hukuku Dergisi” ile “Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi” olduğu görülmüştür.