ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У БУДІВНИЦТВІ - Марія Плотнікова; Олег Яковенко (Економіка та суспільство, 2024)
Актуальність теми статті визначається тим, що зростаюча невизначеність ведення бізнесу, спричинена кризовими явищами в економіці та інші негативні фактори спонукають вітчизняні компанії шукати нові ринки збуту, здійснювати диверсифікацію виробництва та інші стратегії, щоб вижити на внутрішніх і міжнародних ринках. У роботі узагальнено теоретичні аспекти формування стратегії розвитку підприємницької діяльності у будівництві. З’ясовано, що у процесі формування та реалізації стратегії розвитку підприємницької діяльності у будівництві важливим є повне врахування зовнішніх обставин, потенційних можливостей і загроз, а також сильних і слабких сторін компаній. Зроблено висновок, що розробка та реалізація такої стратегії вимагає забезпечення суб’єктів господарювання всіма видами ресурсів: людськими, фінансовими, енергетичними, інформаційними, технологічними. Формування стратегії розвитку підприємницької діяльності у будівництві повинно бути забезпечено державною підтримкою на всіх рівнях управління для прийняття підприємцями ефективних управлінських рішень, здатних вирішити ключові проблеми як власного бізнесу, так і зростання обсягів реалізації будівельної продукції в країні.