ACTIVITATEA BIOLOGICĂ A RESVERATROLULUI ASUPRA DISFUNCȚIILOR TROMBOCITARE ÎN EVOLUȚIA DIABETULUI ALLOXANIC - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2020)
Resveratrolul (3,4',5-trihidroxistilben) este considerat unul dintre cei mai importanți compuși naturali din clasa stilbenoizilor, susceptibil de a influența în mod eficient o gamă variată de procese fiziologice. Spectrul disfuncțiilor trombocitare în cazul diabetului zaharat este destul de complex, declanșându-se odată cu instalarea bolii și amplificându-se treptat în corelație cu stadiile de expresivitate ale acestei maladii. Din aceste considerente, investigarea activității biologice a acestui compus natural asupra disfuncțiilor plachetare apărute ca urmare a evoluției diabetului zaharat poate contribui la identificarea unei soluții optime în stoparea progresării complicațiilor vasculare asociate cu fenomenul de hipercoagula-bilitate.