İmplant planlanan bölgelerde panoramik radyografinin yeterliliğinin ve KIBT'nin gerekliliğinin farklı tıbbı eğitimi olan gözlemciler tarafından değerlendirilmesi - Duygu Göller Bulut; Ayşe Tuğçe Öztürk; Tuğçe Ünal Kaya (Selcuk Dental Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı eğitim geçmişleri olan klinisyenler tarafından dental implant prosedürlerinin planlanmasında panoramik radyografinin (PAN) yeterliliğinin ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) gereksiniminin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: 69 hastanın PAN ve KIBT' sinde; 13 hastanın maksiller anterior bölgesi, 23 hastanın maksiller posterior bölgesi, 13 hastanın mandibular anterior ve 20 hastanın mandibular posterior bölgesi dental implant yerleştirmeyi planlamak amacıyla incelendi. Görüntüler farklı eğitim geçmişleri olan araştırmacılar tarafından analiz edildi: iki pratisyen diş hekimi (DH), iki Periodontoloji uzmanı (PD) ve iki ağız, diş ve çene radyolojisi bölümü araştırma görevlisi (ADÇR). Katılımcılarla standartlaştırılmış bir ortamda standartlaştırılmış bir anket cevaplandı.Bulgular: PAN tüm bölgelerde gözlemciler tarafından yüksek oranda iyi çözünürlükte/yeterli çözünürlükte (% 62) skorlandı. Tüm bölgelerde, KIBT ihtiyacına yönelik soruda ‘kesin gerekli’ (% 49) ve ‘gerekli olabilir’ (% 26) skorları daha fazla cevaplandı. Skorların oranları bölgelere göre değişiklik gösterdi. ADÇR grubu tüm bölgelerde KIBT gerekliliğini DH ve PD gruplarından daha fazla skorladı (% 87.0, % 73.9, % 65.9, p< 0.001)Sonuç: Özellikle anterior maksilla ve anterior mandibulada, dental implant prosedürlerinin planlanmasında ek bir KIBT' nin belirgin sübjektif faydaları görüldü. KIBT eğitimi alan ADÇR bölümü araştırma görevlileri KIBT’ i daha fazla gerekli gördüler.ANAHTAR KELİMELER