Wyobraźnia ontologiczna – przekraczanie metodologicznego solipsyzmu a obietnica badań interdyscyplinarnych - Andrzej W. Nowak (Avant, 2013)
Niniejszy tekst wprowadza pojęcie wyobraźni ontologicznej. Stanowi on próbę scalenia dwóch tradycji: socjologii krytycznej ze studiami nad nauką i technologią – STS (wraz z Teorią Aktora-Sieci – ANT). Przez przeciwstawienie obu tych tradycji intelektualnych staram się pogodzić humanistyczną wrażliwość etyczno-polityczną z posthumanistyczną przenikliwością ontologiczną. Wychodzę z założenia, że współczesny świat potrzebuje nowej ontologii społecznej i opartej na niej nowej teorii krytycznej w celu przezwyciężenia przyjmowanej nieświadomie, modernistycznej „plasterkowej” wizja ontologii społecznej. Jestem przekonany, że potrzebujemy nowych ujęć ontologii tego, co społeczne, oraz dyspozycji badawczej, którą nazywam wyobraźnią ontologiczną.