Upravljanje investicijama u vrijednosne papire - Branko Novak (Ekonomski Vjesnik, 1990)
U članku se problematika investiranja u vrijednosne papire promatra sa stanovišta odlučivanja o ulaganju u vrijednosne papire. Zato se prvo definiraju pojmovi tržišta vrijednosnih papira te rizika i povrata od vrijednosnih papira. Pojmovi rizika i povrata se kvantificiraju, te se analiziraju rizici vezani za tvrtku i rizici vezani za tržište. Konačna odluka kod investiranja u vrijednosne papire je ona o kompoziciji portfelja vrijednosnih papira. Ovdje se polazi od tradicionalnog — kvalitativnog pristupa ovom problemu. Principi diverzifikacije rizika predstavljaju kvantitativnu osnovu za suvremenije modele kompozicije portfelja vrijednosnih papira: Markowitzev M-W model, model jednog indeksa i model maksimiziranja bogatstva. Svi ovi modeli koriste metode optimizacije u određivanju kompozicije portfelja vrijednosnih papira.