ГР ОШОВИЙ ВИМІР ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНСЬКОГО СЕЛЯНСТВА В СЕРЕДИНІ ХІХ СТ. (НА МАТЕРІАЛАХ СЕЛА МЛІЇВ* ЧЕРКАСЬКОГО ПОВІТУ КИЇВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ) - В. М. Орлик; В. О. Павленко (Український селянин, 2020)
Статтю присвячено вивченню такої складної соціально-економічної проблеми повсякдення, як вартість тогочасного господарства та побуту селян у грошовому еквіваленті. Вперше у контексті історії повсякдення досліджено грошовий вимір господарства селян Правобережного Середнього Подніпров’я, проаналізовано можливість доступу до грошових коштів цієї категорії населення в досліджувану епоху. Доведено, що у селян була життєва необхідність заробітку грошових коштів, без яких неможливо було організувати та налагодити власне господарство. Щоб створити власне, навіть бідне, господарство селянину необхідно було протягом декількох років працювати і намагатися накопичити необхідний мінімум грошових коштів. Важко уявити, що людина, яка намагається заробити на облаштування власного життя, не думає про гроші, про тяжку працю заради них, а деколи навіть і про незаконні способи збагачення. Загалом, порушена у нашій статті проблема грошового виміру господарства селян Правобережного Середнього Подніпров’я в третій чверті XIX ст. у контексті історії повсякдення є досить складною та потребує подальшого комплексного дослідження, особливо щодо ставлення тогочасного соціуму до грошей та шляхів їхнього накопичення.